Hur moderniserar du din utvecklingsmiljö med DevOps?
Publicerad av Lucas Rosvall
Software Engineer
Känner du att tekniken ibland mer stjälper än hjälper? Håller du kanske andan varje gång en ny funktion rullas ut, i hopp om att allt ska gå smidigt?
Denna oro är tyvärr inte ovanlig för företag fast i äldre tekniksystem. Systemen kan ofta vara så sammankopplade att minsta lilla förändringen kan skapa kaos längre ner i kedjan.
Men tänk om tekniken faktiskt kunde vara en pålitlig partner istället för en ständig stresskälla? Det är här som DevOps kliver in i bilden.
Vad är DevOps, och varför är det lösningen?
DevOps är resultatet av när utvecklarna ("Dev") och de ansvariga för IT-driften ("Ops") slår ihop sina styrkor för att kunna arbeta tätt tillsammans. Det är alltså inte bara en teknisk term; utan det representerar en förändring av ditt arbetssätt.
Istället för att ha separata team som arbetar i sina egna bubblor, blir målet med DevOps att skapa en sömlös bro mellan dem, där alla samarbetar för en snabbare, smidigare och mer pålitlig leveransprocess.
Så, varför är DevOps svaret på dina problem?
- Snabbare leveranser: Med DevOps kan du släppa nya funktioner snabbare och med färre fel, genom att automatisera processer som exempelvis testning. Tänk dig att kunna rulla ut förbättringar varje vecka istället för varje kvartal.
- Ökad samarbetsgrad: Minns du den där gången något gick fel och alla bara pekade finger åt varandra? Med en DevOps-kultur i ditt team, blir detta ett minne blott. Då bygger du en arbetsmiljö där alla jobbar tillsammans, kommunicerar effektivt och tar gemensamt ägande över utmaningarna.
- Färre fel: Hur skulle det kännas om de flesta buggarna upptäcktes och åtgärdades innan de ens nådde slutanvändarna? Genom att införa automatiserad testning och kontinuerlig integration, kan man säkerställa en högre produktkvalitet från början.
- Snabbare lösning på problem: Istället för att spendera dagar med att leta efter orsaken till ett problem, kan du med DevOps snabbt identifiera och åtgärda fel tack vare övervakning och direkt feedback.
- Bättre användarupplevelse: Om du vill att dina användare ska älska din produkt, behöver du en stabil och förbättrad service. Genom att använda DevOps kan du säkerställa att användarupplevelsen alltid är av toppkvalitet, utan irriterande avbrott eller driftstörningar.
Genom att anamma DevOps kan du alltså skapa en mer harmonisk, produktiv och användarcentrerad arbetsmiljö.
Och tänk, nästa gång någon frågar hur du hanterar alla tekniska utmaningar, kan du stolt svara: "Med DevOps".
Steg-för-steg för att modernisera med DevOps
Så kanske har du nu insett potentialen i DevOps och känner att det är dags att ta ditt team och ditt projekt till nästa nivå. Men var börjar man? Hur omvandlar man de löftesrika fördelarna av DevOps till konkreta handlingar i den dagliga verksamheten?
Låt oss föreställa oss "NordTech", ett äldre företag som vill förbättra sin utvecklingsprocess med hjälp av DevOps. Så här hade deras konkreta steg kunnat se ut:
- Kartläggning: För att förstå flaskhalsarna i deras utvecklingspipeline, identifierade NordTech först att deras kod integrering orsakade flest förseningar i leveransen.
- Inför versionshantering: De valde därför att börja använda Git som sitt versionshanteringssystem och använde GitHub för att centralt lagra och hantera kodens livscykel.
- Automatiserade tester: Nästa steg för NordTech blev att använda Cypress och Jest för att automatisera testningen av sin webbapplikation. Detta gjorde att de kunde minska antalet buggar och fel i produktion.
- Kontinuerlig integration: NordTech implementerade därefter Github Actions för att bättre automatisera testningen och sammanslagningen av kod. Detta säkerställde att varje sammanfogning inte bröt med den befintliga kodbasen.
- Deployment automatisering: Med hjälp av Docker och Kubernetes, arbetade de sedan för att säkerställa att deras applikation alltid kördes i en konsekvent miljö, oavsett vilken maskin som användes.
- Övervakning i realtid: Efter att ha implementerat allt detta ville de sedan vara säkra på att allt gick smidigt. Genom att införliva Prometheus och Grafana kunde de få en djupgående insikt i systemets prestanda och kunde proaktivt adressera problem när de dök upp.
- Kontinuerlig leverans: De implementerade sedan GitHub Actions för att skapa ännu mer automatiserade arbetsflöden, som automatiskt rullade ut godkända förändringar till produktionsmiljön.
- Feedback-loopar: Genom att till sist använda ELK-stacken (Elasticsearch, Logstash, Kibana) kunde de logga, spåra och visualisera loggarna i realtid. Detta gav dem i sin tur möjligheten att snabbare identifiera och lösa eventuella problem innan kunden ens hörde av sig.
Med dessa verktyg och metoder omvandlade NordTech sin utvecklingsprocess till en smidig, automatiserad och effektiv pipeline som förkortade release-cykler och minimerade fel.
Hur håller du din DevOps-miljö uppdaterad?
Att senare hålla din DevOps-miljö uppdaterad är nästan lika viktigt som att inrätta den från början.
Här är konkreta tips som du borde tänka på för att säkerställa att din miljö ständigt ger bästa möjliga värde:
- Granskning av verktygskedjan: Gör en kvartalsvis översikt av dina nuvarande DevOps-verktyg. Undersök om det finns nyare versioner av de verktyg du använder och om det finns nya funktioner eller förbättringar som du kan dra nytta av.
- Sätt upp regelbundna utbildningssessioner: Boka in regelbundna sessions där ditt team exempelvis kan utforska och diskutera de senaste trenderna och teknikerna inom DevOps.
- Implementera automatiserade uppdateringar: För de verktyg som tillåter, kan det vara smart att aktivera automatiska uppdateringar. Testa dock dessa uppdateringar i en testmiljö först, för att säkerställa kompatibiliteten.
- Glöm inte övervakning: Använd verktyg som Prometheus eller NewRelic för att ständigt hålla koll på din infrastrukturs hälsa. Sätt upp larm för att omedelbart få veta när något går snett.
- Feedback från teamet: Ha månatliga möten där ditt team kan ge feedback på verktygen och processerna. Är det något som inte riktigt fungerar som det ska? Eller något verktyg som inte längre fyller sin funktion?
- Säkerhetsgranskning: Använd automatiserade säkerhetsverktyg, som SonarQube, för att kontinuerligt granska din kodbas för sårbarheter. Se också över användarrättigheter och inställningar kontinuerligt.
- Uppdatera dokumentationen: Varje gång en förändring görs i miljön, se till att dokumentationen reflekterar detta. Använd verktyg som Confluence, Github Wiki eller Notion för att hålla all dokumentation organiserad och uppdaterad.
Med dessa konkreta steg i åtanke kan du vara säker på att din DevOps-miljö alltid är optimerad och redo att möta dagens utmaningar.
Om du vill veta mer om hur du kan modernisera din utvecklingsmiljö med DevOps, tveka inte att kontakta oss på Fiive. Vi hjälper dig gärna att hitta rätt lösning för ditt företag.