Hur kan AI användas i tillverkningsindustrin?

Publicerad av Lucas Rosvall

Software Engineer

Konkurrensen ökar ständigt vilket gör att tillverkare söker efter nya sätt att förbättra sina processer. Många vänder sig mot artificiell intelligens (AI). Men hur kan AI hjälpa tillverkningsindustrin? Och varför investerar allt fler företag i denna teknologi?

Statistiken talar för sig själv. Enligt Precedence Research förväntas den globala marknaden för AI inom tillverkning växa från 5 miljarder dollar 2023 till hela 68 miljarder dollar år 2032. Denna explosiva tillväxt antyder att AI erbjuder något unikt och värdefullt för industrin.

I denna artikeln går vi igenom 9 sätt som AI kan revolutionera tillverkningsindustrin.

1. AI-optimerad produktion

AI-drivna system analyserar enorma mängder data från produktionslinjer i realtid för att identifiera flaskhalsar och ineffektivitet. Genom maskininlärning kan dessa system kontinuerligt förbättra processer, vilket resulterar i ökad produktivitet och minskade kostnader.

För att komma igång med AI-optimerad produktion, börja med att integrera sensorer och datainsamlingssystem i er produktionslinje. Detta skapar en solid grund för framtida AI-analyser.

När data samlas in kan ni börja implementera AI-algoritmer för att exempelvis optimera maskinens inställningar i realtid baserat på aktuella förhållanden, vilket kan minska driftstopp och maximera produktionen.

2. Prediktivt underhåll

Prediktivt underhåll drivs av AI-algoritmer som analyserar data från sensorer på maskiner och utrustning. Dessa system kan förutse när underhåll behövs innan ett haveri inträffar, vilket drastiskt minskar oplanerade driftstopp.

Implementering av prediktivt underhåll börjar med installation av IoT-sensorer på kritisk utrustning. Dessa sensorer samlar in data om maskinernas prestanda och tillstånd.

Nästa steg är att implementera en AI-driven analysplattform som bearbetar denna data och genererar prediktioner om underhållsbehov. Detta system kan integreras med ert befintliga underhållsschema för att optimera resursanvändningen och maximera utrustningens livslängd.

3. AI-kvalitetskontroll

AI-baserade visuella inspektionssystem använder datorseende (Computer Vision) och djupinlärning för att identifiera defekter i produkter med hög precision och hastighet. Dessa system kan upptäcka fel som är nästan omöjligt för människor att se, vilket resulterar i en drastisk förbättring av kvalitetskontrollen.

För att implementera AI-kvalitetskontroll, börja med att integrera högupplösta kameror och sensorer i er produktionslinje. Nästa steg är att träna en AI-modell med exempel på både defekta och felfria produkter.

Denna modell kan sedan integreras i er kvalitetskontrollprocess för att komplettera eller i vissa fall ersätta manuell inspektion.

4. Smarta industrirobotar

AI har redan börjat ta över tillverkningsindustrin med industrirobotar. De kan göra allt från att svetsa bildelar till att lyfta blöjkartonger eller packa medicinburkar. ABB, en ledande aktör inom industrirobotik, har exempelvis redan levererat över 400 000 robotlösningar världen över sedan 1970-talet enligt deras hemsida.

Fördelen med industrirobotar är att de är mångsidiga och anpassningsbara. De kan utföra en mängd olika uppgifter, från att plocka komponenter från lagerhyllor till att utföra precisionssvetning samtidigt som de arbetar säkert sida vid sida med mänskliga operatörer.

5. AI-styrd leveranskedja

AI-algoritmer optimerar hela försörjningskedjan genom att förutse efterfrågan, optimera lager och förbättra logistiken. Maskininlärning kan analysera historiska data och externa faktorer för att ge exakta prognoser.

Detta leder till minskade lagerkostnader, förbättrad leveransprecision och ökad kundnöjdhet genom att säkerställa att rätt produkter finns tillgängliga vid rätt tidpunkt.

För att implementera AI i en leveranskedja, börja med att fokusera på efterfrågeprognostisering. Genom att mata in historiska försäljningsdata, marknadsföringskampanjer och externa faktorer som säsongsvariationer kan AI-system generera prognoser. Detta kan sedan utvidgas till att optimera lagerhantering och inköp.

6. Generativ produktdesign

AI-driven generativ design revolutionerar produktutvecklingen. Genom att mata in designkrav kan AI generera tusentals potentiella designalternativ, vilket dramatiskt förkortar utvecklingstiden och leder till innovativa lösningar.

Ett exempel är volkswagens förnyade mikrobuss. Genom att använda generativ design kunde de skapa nya hjul som var 18 % lättare än en standarduppsättningen, och samtidigt minska den totala utvecklingstiden till några månader, istället för 1,5 år som var det normala.

7. Energioptimering med AI

Tänk dig en smart laddstation för elbilar som automatiskt justerar laddningshastigheten baserat på nätbelastning, energipriser och användarnas behov. Nu föreställ dig samma intelligens applicerad i en tillverkningsanläggning. Det finns inget som säger att denna typ av energihantering inte kan implementeras effektivt inom tillverkningsindustrin.

AI-system kan analysera energiförbrukningen i realtid och optimera användningen för att minska både kostnader och miljöpåverkan. Genom att integrera data från smarta mätare och sensorer kan AI identifiera områden för förbättring och automatiskt justera energianvändningen baserat på produktionsbehov och energipriser.

Detta innebär att din fabrik kan använda mer energi när priserna är låga och minska förbrukningen under perioder med höga priser eller hög nätbelastning.

8. AI-driven säkerhet

AI förbättrar säkerheten på arbetsplatsen genom att övervaka potentiella risker i realtid. AI kan analysera data från kameror och sensorer för att identifiera farliga situationer innan de leder till olyckor. Detta resulterar i en säkrare arbetsmiljö, färre olyckor och minskade kostnader relaterade till arbetsskador.

För att implementera AI-driven säkerhet, börja med att integrera AI-baserad videoanalys i ert befintliga säkerhetssystem. Träna systemet att känna igen potentiellt farliga situationer eller beteenden. AI kan sedan larma säkerhetspersonal eller till och med automatiskt stoppa maskiner när en risk upptäcks.

9. AI-assisterad teknisk support

En innovativ tillämpning av AI inom tillverkningsindustrin är användningen av chatbotar för tekniska manualer. I ett tidigare projekt utvecklat för en ledande aktör inom maskintillverkningsindustrin, skapade vi exempelvis en AI-driven assistent som kan svara på frågor och effektivisera maskinunderhåll och felsökning.

Implementering av en sådan AI-assistent börjar med att digitalisera och strukturera all teknisk dokumentation. Därefter tas ett system fram för att kunna förstå och besvara frågor. Systemet kan därefter integreras i företagets interna supportplattform eller till och med direkt i maskinernas gränssnitt.

Med rätt strategi och verktyg kan AI bli den drivkraft som tar er tillverkningsverksamhet till nästa nivå. Är du redo att ta steget in i framtidens tillverkning?

Kontakta oss idag för att diskutera hur vi kan hjälpa er att implementera AI-lösningar som passar just era behov och mål.

Fler artiklar

5 största riskerna med AI och hur de kan hanteras

I denna artikel utforskar vi fem riskområden inom AI-användning och ger insikter om hur du kan hantera dessa utmaningar. Vi tittar också närmare på de...

Fortsätt läsa

Vad är systemintegration? Allt du behöver veta

Systemintegrationer är nyckeln till att automatisera processer, effektivisera arbetsflöden och skapa bättre användarupplevelser. Lär dig allt om förde...

Fortsätt läsa

Vill du se din idé bli verklighet?

Är du redo att börja ett långsiktigt samarbete? Hör av dig så pratar vi om hur vi kan stödja din resa.

Kontor


  • Kungsgatan 4
    411 19 Göteborg