Vad är en PoC (Proof-of-Concept)?

Publicerad av Lucas Rosvall

Software Engineer

Står du inför en spännande idé men är osäker om den går att genomföra? Då kan en Proof of Concept (PoC) vara det du letar efter. Tänk på en PoC som ett experiment för att testa en idé i liten skala, vilket är viktigt för att hålla nere riskerna och kostnaderna i de tidiga utvecklingsfaserna.

Så, varför är PoC:ar ett viktigt verktyg? Och hur skiljer det sig från en Minimum Viable Product, eller MVP, som också används för att testa nya idéer?

I den här artikeln kommer vi att utforska just dessa frågor. Vi kommer att titta på vad en PoC faktiskt innebär, dess roll i utvecklingsprocessen, och förklara varför och när det är strategiskt att börja med en.

planering

Vad är syftet med en PoC?

Tänk dig att du ska utveckla en AI-modell för att automatisera och effektivisera beslutsprocesser inom ett företag, till exempel för att förutsäga kundbeteenden eller optimera produktionsprocesser.

Innan du då binder upp resurser och tid på fullskalig utveckling, hur säkerställer du att den potentiella modellen faktiskt kommer leverera det önskade resultatet? Det är här en Proof of Concept (PoC) blir avgörande.

En PoC är inte bara ett sätt att testa om en idé fungerar tekniskt. Den hjälper dig att uppskatta hur väl lösningen hade presterat med riktig data och i en verklig miljö.

Detta är särskilt viktigt inom AI-området, där resultatet och effektiviteten kan variera kraftigt beroende på datakvalitet, algoritmernas inställningar och specifika användningsfall.

Här kan en PoC snabbt avslöja dessa variabler och ge en tidig indikation på modellens robusthet och tillförlitlighet innan man investerar mer resurser på att ta fram en lösning.

Man kan helt enkelt säga att en PoC är ett strategiskt verktyg för att minimera risker och maximera chanserna för framgång i de framtida utvecklingsfaserna.

Vad är skillnaden mellan en PoC och en MVP?

När man beskriver begreppet Proof of Concept (PoC) kan det vara lätt att blanda ihop det med Minimum Viable Product (MVP). Samtidigt har dessa två olika funktioner och används vid olika tidpunkter inom produktutvecklingen.

En PoC används vanligtvis för att svara på frågan "Kan vi tekniskt sett genomföra detta?" medan en MVP snarare handlar om att svara på frågan "Bör vi fortsätta utveckla och satsa på denna produkt?".

En PoC brukar nämligen endast utvecklas internt, medan en MVP är den första versionen som släpps till faktiska användare som används för att testa om det finns ett faktiskt marknadsintresse.

Med en MVP vill man exempelvis börja samla in feedback från användare för att börja få insikter i hur produkten skulle tas emot på marknaden och vilka förbättringar som behöver göras innan en fullskalig lansering.

När är det smart att börja med en PoC?

Vi tycker att det är smart att börja med en Proof of Concept (PoC) om du står inför en helt ny idé eller teknologi som ska valideras, särskilt inom teknikintensiva områden som artificiell intelligens (AI).

På Fiive, där vi hanterar en hel del AI-projekt, startar vi nästan alltid med en PoC för att kunna validera om en AI-lösning är genomförbar i praktiken. Detta minimerar riskerna för våra kunder vilket ökar kundnöjdheten.

Det finns däremot tillfällen då vi tycker att man kan hoppa direkt till en MVP.

Om man exempelvis har en produktidé som bygger på väl etablerade teknologier eller om man har en stor förståelse för marknaden och en stark kundbas som redan efterfrågar produkten finns det generellt sett ingen mening med att börja med en PoC. Då kan man hoppa direkt till en MVP.

Men i slutändan skulle jag säga att valet mellan att starta med en PoC eller gå direkt på en MVP handlar mycket om att balansera risk, kostnad och tidsfaktorer mot den potentiella fördelen av att snabbt nå ut till marknaden.

Är du redo att ta nästa steg? Kontakta oss på Fiive för att utforska hur vi kan stödja dig i att omvandla din idé till verklighet.

Fler artiklar

9 frågor att ställa när du väljer en IT-leverantör

I denna artikel presenterar vi nio frågor för att hitta en IT-partner som levererar mer än kod – en partner som förstår dina affärsmål och kan bli en ...

Fortsätt läsa

Vad är DevOps? Nyckeln till snabbare och bättre leveranser

Upptäck hur DevOps revolutionerar mjukvaruutveckling. Lär dig om principer, fördelar och implementering för snabbare leveranser och högre kvalitet.

Fortsätt läsa

Vill du se dina idéer bli verklighet?

Med Fiive som din partner får du inte bara expertis, utan ett engagerat stöd för att växa och leda din bransch.

Kontor


  • Kungsgatan 4
    411 19 Göteborg